Hur du hittar rätt vinsort till julafton

Traditioner och alla normer måste räknas in när man talar om jul och just julbord. Självfallet är det en individuell fråga och när man har valt att ha ost på julbordet så kan det vara gott med ett gott vin till. Vid jul är det traditionellt sett glögg, julöl och julmust som gäller på bordet, men den som vill dricka vin kan självklart göra detta. Vinälskare kan andas ut för nu skrivs det krönikor om vilka viner som passar.

Julafton kommer med stormande steg, i vår matkasse hittar vi godheter som sill, leverpastej, skinka, köttbullar och den absoluta klassikern Janssons Frestelse. I vår vinkasse kan man också hitta godheter som passar bra till vår favorithögtid, champagne är ett sådant bra val för den som älskar vin men vill lyxa till det med lite bubbel. Viner som passar bra till julbordet är ofta röda och kan spetsas med lite apelsinskivor, nejlika eller kanel. Huruvida man vill dricka vinet som det är eller varmt är helt upp till var och en. Det kan kännas underligt med varm dryck till en kall tallrik med sill och lax dock. Så det bäst passande till den första kalla maten är helt klart ett vitt vin. Följ tipsen för att få till det rätt med vin och dryck på julbordet:

  • Jul och nyår skiljer sig inte direkt när det gäller champagne, det passar båda tillfällena. Inte minst som en välkomstdrink istället för glöggen.
  • Är det dock minusgrader utomhus så är det ett perfekt läge att servera varm dryck. Man kan självklart servera glögg eller vinglögg för de äldre, det är en populär klassiker! Testa annars varm cider med en kanelstång i eller varför inte den populära tjeckiska drycken ” svařené víno”, varmt vin med apelsin i och kryddor.
  • Om du skippar julmusten eller ölen till den första tallriken med kallt så satsa gärna på ett bra vitt vin som passar just till fisk.

Hur hittar jag rätt vin?

För det första kan det vara bra att beställa sitt vin från samma sida som du fått tipset, exempelvis finns Vingruppen – Wineagency som levererar bra tips om vin som dryck samt hjälper dig att beställa hem det vin du valt. Glöm inte att du måste vara 25 år fyllda för att kunna beställa vin.

Add a Comment

© Copyright 2020, JämförMatkasse.se